De kunst van Mattijs Wolthaus gaat over eenvoud, harmonie en de schoonheid van het doorleefde, waar de tijd zijn sporen heeft achtergelaten. En dat is allemaal terug te voeren op de Japanse begrippen van ‘wabi sabi’ en ‘Ma’. Ze zijn het uitgangspunt voor het dagelijks leven in Japan en keren terug in kunst, muziek en architectuur. 

 

Wabi betekent eenvoud en rust en sabi gaat over schoonheid die door de jaren is gevormd, zoals een barst in een muur of een roestend straatnaambord. Het wordt ook wel de kunst van imperfectie genoemd. Ma betekent letterlijk tussenruimte. Het gaat bijvoorbeeld over stilte tussen de muzieknoten, waardoor ze beter klinken. Of de ruimte in huis, waardoor de paar meubels die er staan meer aandacht krijgen en juist mooier worden. Deze ideeën leiden weer tot minimalisme. Gebruik alleen wat je nodig hebt. 

 

Mattijs schildert vanuit de ideeën van wabi sabi en Ma. De werken stralen rust en harmonie uit door de grote kleurvlakken. Ze hebben krachtige en bijzondere vormen, die extra aandacht krijgen doordat ze op grote vlakken geplaatst zijn. Details zijn weggelaten. In Ma geeft leegte juist mogelijkheden, het prikkelt de fantasie.
 Mattijs schildert met zelfgemaakte kwasten, waardoor er minder controle is over wat er op het doek gebeurt. De kwast gaat grotendeels zijn eigen weg in de spontane manier van schilderen. Hierdoor worden de werken wat rauw en ongepolijst. 

Wabi sabi en Ma komen ook samen in de doeken die Mattijs aan elkaar naait. In de samenstelling van de doeken gaat het om evenwicht, bijzondere afsnijding van vormen en onverwachte verbinding. 

 

Mattijs is gefascineerd door de natuur, maar hij kijkt er naar door een Wabi sabi-bril. Geniet van het ‘nu’, want het leven is zoals de natuur, altijd in verandering. Dus geniet van het moment net voordat de zon ondergaat, dat prachtige licht duurt maar even. In de schilderijen spelen spontaniteit en toeval daarom ook een grote rol. En hoe mooi is de gebarsten huid van een boom of een rotspartij die ingescheurd is door jarenlange erosie. Die structuren zie je ook in het werk van Mattijs, samen met warme kleuren die een schilderij of zijn werk op papier tot leven brengen. 

 

Mattijs vindt het belangrijk dat je bij zijn kunst kunt nadenken over het leven, mijmeren, even stil kunt staan. En dat hebben we hard nodig in deze wereld waar snelheid, felheid en drukte gewoon zijn geworden. Hij wil dat zijn schilderijen een gevoel van rust en harmonie oproepen. Natuurlijk moet het ook fijn zijn om er naar te kijken. Schoonheid van het werk staat centraal.